De fusie van een aantal vakbonden binnen FNV tot één grote sterke vakbond, gaat alsnog door. Het congres van FNV Bondgenoten gaf woensdag in een tweede stemming alsnog zijn fiat aan het plan. De fusie is daarmee per 1 januari volgend jaar een feit.

Het fusievoorstel kreeg de steun van 379 van de 416 in Bussum bijeengekomen afgevaardigden. Dat komt neer op een meerderheid van 91,1 procent.

Begin oktober ketste het voorstel nog af omdat bij de stemming bij FNV Bondgenoten de vereiste tweederdemeerderheid op acht stemmen na niet werd gehaald.

Even leek het er toen op dat er een crisis ontstond binnen de vakbeweging. Er werd in de media zelfs gespeculeerd over een mogelijk aftreden van FNV-voorzitter Ton Heerts. Maar die koos ervoor op zijn plek te blijven en een nieuwe stemming aan te kondigen. Verder werd een aantal zaken opnieuw aan de achterban uitgelegd.

Ton Heerts verheugd

Heerts reageerde woensdag verheugd. “Niets bij de FNV komt tot stand zonder strijd. Of het nu over de cao-tafel gaat, of over een fusie. Maar ik ben blij dat we nu keihard aan de slag kunnen om nog sterker ten tonele te verschijnen, als we de degens kruisen met werkgevers die werkenden uitbuiten of een kabinet dat maar door bezuinigd.”

De fusie is de laatste stap in het vernieuwingsproces dat FNV in gang zette, nadat in 2011 hevige onenigheid was ontstaan over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius met kabinet en werkgevers had gesloten. Enkele grote FNV-bonden, zoals Bondgenoten en Abvakabo, waren hierover zo boos dat de vakcentrale destijds bijna uit elkaar viel.

Eén grote vakbeweging

De FNV is onder leiding van Heerts al ruim 2 jaar bezig om de eenheid en herkenbaarheid van de vakbeweging te vergroten. De nu nog zelfstandige bonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Sport, en de voormalige vakcentrale FNV, worden straks samengevoegd tot één organisatie binnen de vakbeweging.

De andere fusiepartners gingen vorige maand al direct akkoord. FNV Kiem besluit op 20 december nog over een samengaan met de nieuwe FNV Vereniging.

Structurele problemen oplossen

Werkgeversorganisatie AWVN is ook blij dat de rust bij FNV lijkt teruggekeerd en de fusie alsnog doorgaat. Volgens de werkgevers is "het goed en hard nodig" dat de vakbeweging nu weer voldoende aandacht kan richten op het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Er liggen daarnaast nog veel structurele problemen op een oplossing te wachten, bijvoorbeeld rond arbeidsmarkt, flexwerk, sociale zekerheid en opleiding van de beroepsbevolking, aldus AWVN.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl